Pokud potřebujete pomoc s vytvořením objednávky. Neváhejte, rád pomůžu 605 105 026 - Viktor

DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU DUBOVÝCH SUDŮ K POUŽITÍ

- Před použitím k plnění dubové sudy je nutné je umýt.
- Dubové dřevo je nasyceno velkým množstvím aromatických, vkusných, konzervačních, antiseptických a dalších užitečných látek.
- Nový produkt má velmi vysokou koncentraci, proto musíte naplnit sud až po okraj obyčejnou studenou vodou z kohoutku nebo ze studny.
- Musíte vyměnit vodu jednou denně nebo každý druhý den, dokud voda přestane zhnědnout.
- Poté, když se voda z dubového produktu stane průhlednou, musí být sud opařen vroucí vodou.
- Nalijte vroucí vodu do sudu (čím více, tím lépe) a převalte ji tak, aby horká voda navlhčila všechny stěny sudu.

DŮLEŽITÉ!!! Je zakázáno nechat vychladnout vroucí vodu v sudu, protože pokud jsou v místnosti cizí zápachy (benzín, barvy, cigaretový kouř atd.), dubové dřevo je může vtáhnout do sebe.

Po použití na víno je nutno sudy promyt roztokem sody (200 gramů na 10 litrů vody) a mnohokrát je propláchnout vodou. Pokud byl bednářský produkt namočen nebo byl používán, nemůže být skladován bez tekutiny. Naplňte do nej trochu vody (stačí 1 litr), takhle vám sud nevyschne. Musíte vyměnit vodu alespoň jednou za měsíc, lépe jednou za dva týdny. Pokud jste si zakoupili dubový sud, ale ještě ho nepoužíváte, umístěte jej na vlhké a chladné místo (sklep) tak, aby si dřevo zachovalo přirozenou vlhkost déle. Nejlepší je uchovávat víno a koňak ve vlhkých místnostech – sklepech, kde bude vypařování produktu (tzv. andělův podíl) minimální (5-10% ročně). Pokud do bytu umístíte sud koňaku, zejména do blízkosti baterie, pak může odpařování za rok dosáhnout až 50-70%. Čím menší je objem sudu, tím větší je kontakt kapaliny s dubovým povrchem a tím rychlejší produkt dozrává, ale také se zvýší procento odpařování.

Takže si určujte objem podle svých vlastních potřeb.

Zdroj: Internetový obchod „EkoNádobí“ 

Autor:  Viktor Mykhailiuk