Pokud potřebujete pomoc s vytvořením objednávky. Neváhejte, rád pomůžu 605 105 026 - Viktor

Tajine, někdy psáno jako tagine nebo česky tažín

Představte si, že cestujete na sever afrického kontinentu, aniž byste museli opustit pohodlí svého domova. Jak? Skrze kulinářský zážitek, samozřejmě! Dnes vás provedeme přípravou jednoho z nejtypičtějších marockých jídel - tajine.

 

Co je to tajine?

Tajine, někdy psáno jako tagine nebo česky tažín, je více než jen pokrm – je to zážitek. Představuje pomalu dušené jídlo plné mas, zeleniny a neodolatelných koření, které se tradičně připravuje v stejnojmenné hliněné nádobě. Tato nádoba, pocházející pravděpodobně od berberských nomádů, je tvořena spodní mělkou částí a konickou pokličkou, která zajistí, že se během vaření veškerá pára kondenzuje a vrátí zpět k potravinám, čímž vytváří bohaté a šťavnaté chody.

Jak si připravit vlastní tajine

Začněte výběrem hlavní ingredience: může to být kuřecí, jehněčí nebo hovězí maso, ale i ryby nebo vegetariánské varianty s cizrnou nebo tofu. Hlavní součástí jsou také zelenina a koření. Nezapomeňte na "Ras el Hanout", tradiční směs koření, která dodá vašemu tajine nezaměnitelnou chuť.

Recept na tradiční jehněčí tajine:

  1. Vezměte velké kousky jehněčího masa s kostí a umístěte je do spodní části tajine.
  2. Přidejte brambory, batáty, rajčata, lilek a mrkev.
  3. Přisypte koření Ras el Hanout a přidejte dostatek vody, aby byly ingredience ponořené.

 4. Zakryjte pokličkou a nechte na slabém ohni nebo na dřevěném uhlí dušit 3-4 hodiny.
Nezapomeňte, že tajine je více o cestě než o cíli. Užívejte si pomalé vaření a nechte se unést vůněmi, které se z vaší kuchyně šíří do celého domova

Servírování a dekorace

Podávejte přímo v tajine nádobě, která nejenže udrží jídlo déle teplé, ale také přidá na autenticitě vašeho marockého večera. Jako doplněk podávejte čerstvý pita chléb, ideální pro nabírání šťavnatých omáček a zbytků v nádobě.

A nakonec, nezapomeňte na atmosféru. Dekorace ve stylu severní Afriky, třeba marocké svíčky nebo textilie, mohou váš večer proměnit v opravdový zážitek.

Tajine - nejen jídlo, ale cesta

Příprava tajine může být relaxační rituál, který vás na několik hodin odvede do jiného světa. Experimentujte s ingrediencemi, kořením a technikami vaření. Přizpůsobte si tajine podle vlastních preferencí a každým soustem cestujte do země plné chutí, vůní a barev.

Zažijte kouzlo Maroka přímo u vás doma. Dobrou chuť!

Pro ilustraci využijeme autentické fotografie marockého tajine, tradiční nádobí a surovin, které vám pomohou lépe se ponořit do atmosféry přípravy tohoto tradičního jídla.

 

Zdroj: Internetový obchod „EkoNádobí“ 

Autor:  Viktor Mykhailiuk