Pokud potřebujete pomoc s vytvořením objednávky. Neváhejte, rád pomůžu 605 105 026 - Viktor

Jak dlouho zraje slivovice v sudu?

Zrání slivovice v dubovém sudu je tradiční metodou, která této ovocné pálenky dodává jedinečný charakter a hloubku chuti. Doba zrání slivovice může výrazně ovlivnit její konečnou chuť, barvu a aroma. V tomto článku se podíváme na to, jak dlouho by slivovice měla zrát v sudu, aby dosáhla optimální kvality.

Základy zrání slivovice

Zrání je proces, při kterém slivovice získává složitější chuťové a aromatické profily. Během tohoto procesu dochází k chemickým reakcím mezi slivovicí a dřevem sudu, což vede k extrakci taninů a dalších látek z dřeva do nápoje. Tyto látky přispívají k měkčí, vyváženější chuti a mohou slivovici obohatit o vanilkové, kořeněné nebo dřevité tóny.
 

Optimální doba zrání

Doba zrání slivovice se může lišit v závislosti na několika faktorech, včetně typu sudu, objemu sudu, typu slivovice a preferencí výrobce. Obecně platí, že minimální doba zrání pro dosažení základního efektu zrání je 6 měsíců. Většina výrobců však doporučuje zrání slivovice v sudu alespoň 1 až 3 roky, aby se plně rozvinul její potenciál.
 

Vliv velikosti sudu

Velikost sudu také hraje roli v procesu zrání. Menší sudy obvykle urychlují zrání, protože větší plocha dřeva přichází do kontaktu s menším množstvím nápoje. To znamená, že v menších sudech může slivovice zrát rychleji a nabývat požadovaných charakteristik v kratším časovém období.
 

Péče o sud během zrání

Kvalita zrání slivovice závisí nejen na době, ale také na správné péči o sud. Je důležité sud pravidelně kontrolovat, udržovat ho v optimálních podmínkách a zajišťovat, aby byl sud uložen v prostředí s vhodnou teplotou a vlhkostí. Pravidelné otáčení sudu může také pomoci rovnoměrně rozložit slivovici a zvýšit kvalitu zrání. Pro optimální zrání slivovice by měla být teplota v prostoru, kde je sud uložen, udržována v rozmezí 12 až 18 stupňů Celsia. Vlhkost v těchto prostorách by měla být v rozmezí 65 až 75 %, aby se předešlo nadměrnému vysychání dřeva a zachovala se správná těsnost sudu. Tyto podmínky pomáhají udržovat stabilitu slivovice během zrání a zajišťují, že sud může efektivně pracovat s nápojem, přidávaje mu charakteristické chutě a aromaty. Správná péče o sud a udržení těchto podmínek zrání jsou klíčové pro výrobu kvalitní slivovice.

 

 

Zdroj: Internetový obchod „EkoNádobí“ 

Autor:  Viktor Mykhailiuk