Pokud potřebujete pomoc s vytvořením objednávky. Neváhejte, rád pomůžu 605 105 026 - Viktor

Doporučení na zrání alkoholických nápojů v sudech

Když nápoj stárne v sudu, musí být skladován na chladnem a vlhkém místě, kde nebude v blízkosti poblíž žádný zdroj tepla a vzduch bude mírně odvětráván. Pak bude možné snížit takzvaný "andělský podíl" - odpařený produktu – pouze na 5-10% celkového objemu za rok. Pro srovnání: v normálním bytě se z sudu může odpařit po dobu jednoho roku od 50% do 70% celkového objemu. Čím menší je objem sudu, tím více kapaliny se stýká s dřevem. Výsledkem je, že nápoj zraje rychleji, ale může se taky rychleji odpařit.

Doporučené podmínky:

  • vlhkost vzduchu: 80 – 85%;
  • teplota: od +10 do +17 stupňů Celsia

Víno a lehké nápoje se nejlépe stárnou při teplotě tak kolem +12 stupňů, koňák, rum a jiné destiláty při teplotě kolem +16 stupňů. Pokud bude teplota vyšší, nápoj se bude odpařovat příliš rychle, pokud bude nižší, bude zrát pomaleji.

Dostatek vlhkosti může být vytvořen tím, že umístíte lavor s vodou vedle sudu. Pokud potřebujete vytvořit vlhkost pouze vedle sudu, a ne v celé místnosti, můžete umístit pod něho talíř s vodou, a potom spolu s talířem ho přikrýt něčím.

Když plánujete stárnout nápoj v moderním bytě, bylo by lepší předem natřít sud včelím voskem. Vosk bude třeba rozehřát fénem a rovnoměrně ním natřít sud, předem ho promočit a utřít do sucha. Existuje ještě jeden recept pro stárnutí nápoje doma: umístíte sud do krabici, která bude uvnitř vybílená a v této krabice taky položte mísu s vodou k sudu, aby jste mohli udržovat vlhkost.

Zdroj: Internetový obchod „EkoNádobí“ 

Autor:  Viktor Mykhailiuk